Graţiela Vâjâială, «mama» antidopingului românesc:«Capsula de slăbit» omoară oameni

Graţiela Vâjâială (63 de ani), preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), spune că această “Capsulă de slăbit” folosită de Adi Mutu era contaminată cu sibutramină. Şefa ANAD vorbeşte despre persoane care şi-au administrat acest produs şi au murit sau au avut probleme grave de sănătate. Importatorii profită de lacune din lege pentru a se îmbogăţi.


Libertatea: Cazul Mutu este primul legat de “Capsula de slăbit”?
Graţiela Vâjâială: Problemele cu acest produs durează de aproape doi ani. Au murit oameni, iar la unii au apărut chiar fibrilaţii periculoase. Toate persoanele care au folosit pastilele au spus că, după o cură de 5 zile, s-au simţit rău şi au avut tahicardie. Aproape toate aceste suplimente din China sunt contaminate. În cazul handbalistei Simona Vintilă, depistată pozitiv, am comandat o analiză la Gent, la un laborator neutru. Pastilele analizate de noi şi cele analizate în Belgia proveneau din loturi diferite, dar în ambele s-a detectat sibutramina. Nu e un fenomen izolat.
Există problema suplimentelor doar la noi?
Nu! În 2000, CIO a alocat 75.000 de euro pentru un studiu realizat la Köln. Au fost analizate 634 de suplimente nutritive, provenind de la 215 companii din 13 ţări. S-a constatat că 94 dintre ele, 14,8%, conţineau substanţe interzise, nandrolon şi testosteron, iar 33 dintre ele nu aveau inscripţionat pe etichetă acest lucru. Studiul nu a cuprins produse realizate în China!
Cum poate scăpa Adrian Mutu de suspendare?
El îşi va construi apărarea pe faptul că a luat un produs natural de slăbit, pe prospectul căruia nu scria că are sibutramină, în speranţa că italienii vor fi înţelegători. E o greşeală gravă, pentru că la valoarea lui, nu trebuia să rişte luând un produs necunoscut. Trebuia să ceară el o analiză, mai ales că erau fabricate în China. Se ştie că legea italiană e cea mai dură din lume în aceste cazuri, datorită numeroaselor incidente din ciclism şi din alte sporturi.
Ce se va întâmpla mai departe?
Noi am propus o lege unitară pe ţară a suplimentelor nutritive, căci este o cerinţă a UE, nerezolvată de noi. Nu ştiu de ce nu se sesizează organele în drept. Acest produs a fost retras de pe piaţă anul trecut, înainte de cazul Mutu. Ministerul a scos din farmacii produsele care conţin sibutramină. Pe prospectul “Capsulei de slăbit” scrie că are doar extracte din plante şi fructe. Kiwi şi mere mănânc şi eu, dar mă îngraş, nu slăbesc.

Vizite

Trafic






About Us

Bine ati venit pe blogul adimutuexclusive.blogspot.com. Acest blog este realizat de 3 fane a lui Adrian Mutu (Corina, Claudya si Adina). Blogul ii este dedicat in exclusivitate fotbalistului. Aici, puteti gasii tot ce apare in presa (stiri, poze etc) si nu numai.

Va multumim ca vizitati blogul!


Statistica

Nume: Adi Mutu eXclusive
Admin blog:Lee, Claudya si Adina
Blog lansat in: 17 martie 2008
Contact:
adimutuexclusive@yahoo.com
Host: Blogspot.com