Maria Andrieş: Filantropica

Mutu şi Chivu fac acte de caritate din motive diferite
Pe cînd juca la AS Roma, Chivu a pictat un tablou cu floarea soarelui şi l-a vîndut la licitaţie, în scopuri caritabile. A ajutat la construirea unor locuinţe pentru orfanii din România. Şi-a donat tricoul pentru copiii cu deficienţe de auz din Reşiţa. El şi soţia lui au dăruit Spitalului Cantacuzino un aparat de ventilaţie pentru sugarii născuţi prematur. A jucat la Geneva, alături de Figo, Hagi, Ronaldinho şi, fireşte, Eros Ramazzotti, într-o gală de binefacere dedicată copiilor grav bolnavi. Fundaţia lui, “Football for Children”, va trimite la Disneyland-ul din Paris 54 de copii olimpici sau medaliaţi în competiţii sportive.
Toatea astea şi încă multe altele s-au petrecut cumva în surdină, fără pompă, fără numele lui Chivu titrat fosforescent, fără cohorte de blitzuri. De ce să atragi atenţia? Faptele bune n-ar trebui să reprezinte fapte ieşite din comun. Uneori a donat obiecte, alteori bani, altădată doar a schimbat trei avioane, ca să fie pe teren, la meciuri de gală. Dar căpitanul “naţionalei” a continuat să facă bine şi să-l însemne pe nisip, cum spunea un scriitor german.
Cu Mutu e altceva. Supraexpus în bine sau în rău, la el totul tinde spre imagine, spre suprafaţă, spre ”ce se vede”. Pe cînd Chivu are o dimensiune în plus, dincolo de ambalajul monden. Mutu nu ajută un copil doar ca să ajute un copil, îl ajută ca să-şi demonstreze, la nevoie, latura bună! Cel puţin asta se înţelege, de vreme ce reporterii de la o televiziune italiană au venit în România ca să realizeze un film despre Mutu filantropul. Caritatea serveşte drept antidot mediatic la pastilele de slăbit!
Chivu n-ar fi recurs niciodată la aşa ceva, deşi necazurile lui chiar au fost necazuri, operaţii la umăr, la genunchi, la cap. A comis şi pozne, unele destul de impresionante. Dar a evoluat şi l-a lăsat, treptat, în urmă pe băiatul care-şi fractura metatarsianul la fotbal-tenis. Asta face ca el şi Mutu să fie atît de diferiţi, deşi împart aceeaşi generaţie, în fotbal şi în viaţă.Imaginaţi-vă cum ar fi reacţionat PR-ul de criză al Briliantului dacă atacantul Fiorentinei trecea, în locul lui Chivu, prin mîinile chirurgilor din Verona! Imaginaţi-vă cîte echipe de televiziune s-ar fi înghesuit în rezerva lui de spital şi cîte filmuleţe cu “Mutu eroul” ar fi umplut ecranele! Aşa, nu ne-am ales decît cu o poză în care lui Chivu nu i se vede nici măcar faţa. Doar creştetul capului, cu o cicatrice semicirculară în zona parietală dreaptă. Nimic spectaculos, nu-i aşa?

Vizite

Trafic






About Us

Bine ati venit pe blogul adimutuexclusive.blogspot.com. Acest blog este realizat de 3 fane a lui Adrian Mutu (Corina, Claudya si Adina). Blogul ii este dedicat in exclusivitate fotbalistului. Aici, puteti gasii tot ce apare in presa (stiri, poze etc) si nu numai.

Va multumim ca vizitati blogul!


Statistica

Nume: Adi Mutu eXclusive
Admin blog:Lee, Claudya si Adina
Blog lansat in: 17 martie 2008
Contact:
adimutuexclusive@yahoo.com
Host: Blogspot.com