Libertatea: Mutu este dator 17.000.000 €!

Internaţionalul Adrian Mutu nu şi-a găsit dreptatea nici la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (Elveţia), care a hotărat să menţină decizia dată pe 7 mai 2008, de Camera pentru Rezolvarea Disputelor din cadrul FIFA: jucătorul trebuie să plătească daune în valoare de 17.173.990 € lui Chelsea, drept prejudiciu de imagine.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a dat ieri decizia finală în cazul Mutu. Internaţionalul român se adresase forului de la Lausanne, după ce Camera pentru Rezolvarea Disputelor din cadrul FIFA decisese ca Mutu să plătească grupării londoneze 17.173.990 de euro.
Atacă decizia la Tribunalul Federal Elveţian
“TAS a respins, vineri, apelul depus de Adrian Mutu faţă de decizia Camerei pentru Rezolvarea Disputelor (CRD) din cadrul FIFA, pe data de 7 mai 2008, în urma căreia a fost condamnat la plata sumei de 17.173.990 de euro fostului său club, Chelsea FC, pentru nerespectarea contractului”, se arată în comunicatul TAS. Michele Colluci, avocatul italian al “Briliantului”, a comentat:“E o sentinţă nedreaptă şi nelegală. Vom face apel în termen de 30 de zile la Tribunalul Federal Elveţian. Aşteptăm şi noi ca TAS-ul să ne prezinte motivaţia care a stat la baza acestei decizii”, a spus Michele Colluci.
Tribunalul Federal Elveţian e instanţa unde se poate judeca decizia TAS pe baza viciului de procedură. Dacă Mutu va pierde şi aici, atunci singura soluţie rămâne instanţa civilă.
Unul dintre avocaţii lui Adrian Mutu, Cristian Sârbu, este de părere că “Briliantul” nu ar fi avut de pătimit atât de mult dacă nu ar fi fost român.

Libertatea: Sunteţi la curent cu decizia TAS?
Cristian Sârbu: Din păcate, TAS nu a vrut să facă dreptate, ci a vrut să dea un exemplu. Mutu plăteşte pentru că e român. Dacă era brazilian sau englez, nu ar fi păţit aşa ceva. Odată cu Mutu au fost prinşi şi alţi patru jucători care au consumat droguri, însă cu ei nu s-a mers mai departe.
Ce poate face Adi?
Lupta va continua, Adrian nu trebuie să plătească mâine nimic. Va urma un alt proces, în civil. Înseamnă o cheltuială în plus, dar mai bine aşa, decât să dai 17 milioane de euro.
Dacă Mutu “merge” în civil, nu riscă o suspendare din partea FIFA?
FIFA trebuie să înţeleagă că înainte de a fi sportiv, Mutu e un cetăţean care nu are de unde să plătească aceşti bani.
Dacă Mutu nu recurge la instanţele civile, cum poate Chelsea să intre în posesia acestor bani?
În momentul în care există o decizie finală, Chelsea trimite o somaţie de plată către jucător. În cazul în care jucătorul nu demonstrează bunăvoinţă de plată, de exemplu să plătească un euro, atunci Chelsea se poate adresa din nou FIFA, care îl poate suspenda.
Foc de supărare

Decizia TAS i-a luat pe neaşteptate pe părinţii lui Adi Mutu. Extrem de revoltaţi de hotărârea Tribunalului de Arbitraj Sportiv, Rodica şi Spiridon Mutu consideră că fiului lor i s-a făcut o mare nedreptate.
“Nu se poate aşa ceva. Vă daţi seama cum ne simţim? Ca părinţi, suntem extrem de supăraţi, distruşi. Este inadmisibil”, a fost prima reacţie a mamei care, ieri la prânz, nu se dezmeticise încă din şoc. “I s-a făcut o mare nedreptate lui Adi. Vom consulta avocaţii pentru a vedea ce cale trebuie să urmăm”, a punctat şi Spiridon Mutu. “De unde să scot eu 17 milioane de euro? Nu ştiu ce am să fac”, reflecta Adrian cu o săptămână înainte să se pronunţe verdictul.
Din contracte de sponsorizare a câştigat 7 milioane de euro, cu următoarele firme: Adidas, Mizuno, Cotton Belt, Cardinal Motors, Pepsi, Kanal D
Conform TOP 300 Capital, Mutu are o avere de 12 milioane de euro

La prima vedere, “Briliantul” nu are de unde să plătească cele 17 milioane de euro către Chelsea, chiar dacă vinde tot ce are. A încasat din fotbal peste 15 milioane de euro, suplimentându- şi venitul din contractele de publicitate.
Milioanele câştigate au fost investite în maşini de lux (Ferrari, Aston Martin, Bentley), vile în Londra şi în Ibiza, proprietăţi în Miami şi într-un iaht. Din banii cheltuiţi pe maşini şi pe terenuri, nu se mai alege nici cu jumătate din sumă, dacă vinde, din cauza crizei financiare. Mai mult, Mutu şi-a încercat norocul în afaceri care au mers pe pierdere: un club de fiţe în Bucureşti, care acum nu mai există, linii de modă, vinuri, firme de impresariat, un reality-show cu audienţă mică. Practic, singurul domeniu din care a făcut bani e sportul.
În rest, pierderile au fost măricele, iar acum, ca să plătească cele 17 milioane de euro către Chelsea, trebuie să vândă tot ce are şi să aştepte să primească încă 4,5 milioane de euro de la Fiorentina, pentru ultimii doi ani de contract. Conform ultimului TOP 300 Capital, Adi Mutu ar deţine o avere de 12 milioane de euro.

Câştigurile lui Adi
√ 1996-1998: FC Argeş - 150.000 de euro
√ 1998-1999: Dinamo - 300.000 de euro
√ 1999-2000: Inter Milano - 600.000 de euro
√ 2000-2002: Verona - 1,4 milioane de euro
√ 2002-2003: Parma - 1,5 milioane de euro
√ 2003-2004: Chelsea - 4,5 milioane de euro
√ 2005-2006: Juventus - 2,3 milioane de euro
√ 2006-2009: Fiorentina - 5,5 milioane de euro
Alte bunuri
Casă în Floreasca - 300.000 de euro
Vilă în Piteşti - 250.000 de euro
Firmă de îmbrăcăminte - 2 milioane de euro
Bijuterii - 500.000 de euro

Cazuri similare
Suma pe care Adi Mutu trebuie să o plătească lui Chelsea este una record, însă şi alţi fotbalişti trebuie să achite fostelor cluburi daune.
Brazilianul Matuzalem are de dat 12 milioane de euro fostei sale echipe, Şahtior Doneţk, după ce a rupt unilateral contractul şi a semnat cu Real Zaragoza. Ariel Ortega are de dat 8 milioane de euro clubului turc Fenerbahce
Andrea della Valle, şeful Fiorentinei, a dezvăluit care e starea «Briliantului»:«E nervos şi supărat»
În urmă cu doar câteva zile, atacantul Fiorentinei se afla în cantonament în Italia, la Cortina D’Ampezzo.
La finalul unei şedinţe de pregătire, “Briliantul” a fost chestionat despre iminenta decizie în procesul intentat de Chelsea, iar răspunsul atacantului a trădat starea de nelinişte: “Nu ştiu de unde voi lua atâţia bani dacă voi fi nevoit să plătesc”.
Ieri dimineaţă, în cel de-al doilea stagiu de pregătire, a picat şi vestea cutremurătoare: TAS a dat dreptate englezilor. Preşedintele clubului, Andrea della Valle, l-a încurajat. “Adi e nervos şi supărat. Suma e prea mare, dar va trece şi asta. Suntem alături de el”, a spus preşedintele clubului italian. Adi era însă răvăşit. A avut nevoie de ajutorul şefului della Valle pentru a ajunge acasă.


Click: "Nu am de unde sa dau acesti bani"
Cazul “Cocaina” îl urmăreşte pe internaţionalul român, nevoit să plătească pentru greşelile din trecut.
Mai exact pentru perioada petrecută la Londra, atunci când a căzut în patima drogurilor. Suma de 17.173.990 de euro a fost calculată de FIFA în urmă cu un an, drept despăgubire pentru încheierea prematură, la solicitarea britanicilor, a contractului dintre Chelsea şi Adrian Mutu.
Vestea de la Lausanne a picat ca un trăsnet peste Adi Mutu, aflat cu Fiorentina în perioada de pregătire pentru noul sezon. De altfel, la antrenamentul de ieri, românul a fost vădit afectat, “negru de supărare”, aşa cum au scris jurnaliştii italieni, deşi colegii şi oficialii “viola” au încercat să-l consoleze, atât cât era posibil.
De altfel, la finalul antrenamentului, “Fenomenul” din Firenze a părăsit stadionul Artemio Franchi în maşina patronului echipei, Andrea Della Valle. “Dacă trebuie să plătesc, nu ştiu de unde voi scoate banii!”, spunea Mutu cu câteva zile în urmă, anticipând decizia nefavorabilă a judecătorilor de la TAS.
După căsătoria cu Consuelo, “bad boy Mutu” s-a făcut băiat de casă. El a început să-şi aleagă mai bine prietenii şi să investească în diverse activităţi comerciale. Astfel, “Briliantul“ a devenit acţionar la firma de îmbrăcăminte Souvenir Clubbing, la vinul care îi poartă şi numele, “Dieci di Mutu”, dar şi uleiul “Il Dieci”.
El şi-a clădit un adevărat imperiu la Florenţa, acolo unde a devenit extrem de iubit de susţinătorii echipei Fiorentina. Datorită afacerilor pe care le deţine în zonă, fotbalistul nici nu a dorit să plece de la Fiorentina, refuzând oferte mult mai avantajoase. Cu toate astea, suma solicitată de cei de la Chelsea l-ar duce în sapă de lemn pe jucător.
Cum îi poate lua Chelsea banii
- Sechestru pe bunurile proprii, urmat de executarea silită şi scoaterea acestora la licitaţii.
- Poprire pe conturile bancare aflate la vedere
- Poprire pe salariul de la Fiorentina, din care, lunar, un anumit procent stabilit de legislaţia italiană va ajunge în contul lui Chelsea.
Averea actuală a lui Mutu: 13,150.000 €
-Iaht - 2 milioane de euro
-Casa de la Miami - 1,5 milioane de euro
-Vila de la Florenţa - 2 milioane de euro
-Acţiunile de la Souvenir Clubbing - un milion de euro
-Vila de la Piteşti - 200.000 de euro
-Apartament în Floreasca - 250.000 de euro
-Bani cash obţinuţi din fotbal - 3 milioane de euro
Cum poate scăpa Briliantul
- Atacă decizia în instanţele civile, caz în care riscă o sancţiune FIFA.
- Se lasă de fotbal, iar Chelsea poate să deschidă un alt proces, pe cale civilă.
- Începe să plătească, iar la finalul carierei va deschide un proces civil.
- Va negocia cu Chelsea plata unei sume mai mici.
Adrian a semnat cu Chelsea Londra în 2003
iulie 2003 – Piteşteanul semnează cu Chelsea Londra. Gruparea dă 15,8 milioane de lire sterline pentru transfer.
vara 2004 – Mourinho e numit antrenor la Chelsea.
septembrie 2004 – Mutu e depistat pozitiv (cocaină).
29 octombrie 2004 – Federaţia Engleză îl suspendă pe român pe timp de şapte luni şi îl amendează cu 20.000 de lire sterline. Chelsea îl concediază pe Mutu.
12 ianuarie 2005 – Mutu semnează cu Juventus Torino.
7 mai 2008 – Camera pentru Rezolvarea Disputelor (DRC) din FIFA decide ca Mutu să plătească despăbuguri de 17.173.990 de euro.
Octombrie 2008 – Mutu cere la TAS anularea deciziei FIFA
7 mai 2009 – Memoriul depus la TAS de român e analizat de un complet format din Luigi Fumagalli (Italia), Jean-Jacques Bertrand (Franţa) şi Dirk-Reiner Martens (Germania). Verdictul este amânat.
31 iulie 2009 – TAS respinge apelul, astfel că Mutu e obligat să plătească despăgubirile solicitate de Chelsea.
Oamenii de fotbal îi iau apărarea
“Nu mi se pare corectă decizia TAS în cazul lui Adrian, dar, dacă l-au pedepsit, ar fi trebuit să-i reţină doar banii pe care i-a câştigat când a jucat la Chelsea. Cred că aici e vorba de o revanşă a clubului faţă de Adrian”. Răzvan Lucescu
“E inuman ca un jucător să fie pedepsit de două ori, odată că i-a fost reziliat contractul şi acum că trebuie să achite atâţia bani. Toate imobilele sunt trecute pe numele familiei, are doar salariul de la Fiorentina”. Mircea Sandu
“Nu stiu cazul bine, dar mi se pare o decizie mult prea drastică. Ar fi grav ca Mutu să se lase de fotbal, pentru că mai poate juca 4-5 ani. Cred că mai există căi de atac în civil. Sper să ajungă la un acord cu Chelsea”. Ionuţ Lupescu



Cancan:Chelsea l-a ruinat pe Mutu
TAS a decis ca fotbalistul trebuie sa plateasca despagubiri de 17 milioane de euro clubului englez, dar averea sa nu depaseste zece milioane.
Vedeta echipei nationale de fotbal a Romaniei, Adrian Mutu, trece din nou printr-un moment critic al vietii sale. Scandalul "Cocaina" inca il haituieste pe atacantul Fiorentinei, obligat acum de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne sa plateasca o amenda-soc, de 17 milioane de euro, pentru ca a adus prejudicii de imagine clubului Chelsea. Este a treia decizie defavorabila "Briliantului", care nu mai are la dispozitie nicio cale de atac pe linie sportiva. Singura lui sansa este sa actioneze in civil decizia. "Consider ca este o mare nedreptate. Voi vorbi si eu cu Adi si cu avocatii nostri, sa vedem ce este de facut", a confirmat Spiridon Mutu, tatal fotbalistului, posibilitatea de continuare a luptei. Situatia este cu atat mai grava, cu cat averea fotbalistului a fost evaluata de revista "Capital" la zece milioane de euro, cu sapte mai putin decat datoria, ceea ce inseamna ca Mutu este practic ruinat in acest moment. O masura extrema ar putea fi chiar retragerea din activitate a lui Adrian, pentru a-si spori sansele de castig pe linie civila, dar el a infirmat aceste zvonuri spunand, inainte de aflarea verdictului: "Cariera mea la Fiorentina nu va avea de suferit, indiferent de decizia TAS."



Gazate Sporturilor:Ruinat
Tribunalul de Arbitraj Sportiv a reconfirmat ieri sancţiunea în "dosarul Mutu": românul trebuie să plătească lui Chelseadespăgubiri de 17 milioane euro pentru "Scandalul cocaina"
Aflat în cantonament cu Fiorentina, Adrian Mutu se antrena ieri dimineaţă, la San Piero a Sieve, cînd a aflat teribila veste: Tribunalul Arbitral Sportiv (TAS) i-a respins apelul în "dosarul Chelsea" şi a reconfirmat sancţiunea de 17 milioane de euro reprezentînd despăgubiri către clubul londonez!
"Negru de supărare"
"Jucătorul era negru de supărare", a notat presa italiană despre primele reacţii ale internaţionalului român. La finalul şedinţei de pregătire, "Briliantul" a fost consolat de preşedintele Andrea Della Valle, care l-a dus cu propria maşină de la teren la hotel.
Aici, la puţină vreme după comunicarea sentinţei, Mutu s-a întîlnit deja şi cu echipa sa de avocaţi italieni, care a început să structureze strategiile viitoare pentru a-l scăpa pe fotbalist de cea mai drastică amendă din istoria fotbalului mondial.
Recurs la Tribunalul Federal
Mai bine de trei ceasuri a durat întrevederea dintre părţi. Şi concluzia: următoarea cale de atac, în termen de 30 de zile, va fi la Tribunalul Federal de la Lausanne, ultima instanţă sportivă care se va pronunţa asupra speţei.
Apărătorii lui Mutu trebuie să găsească un viciu de procedură în judecata de la TAS, aceasta fiind singura posibilitate de a face recurs împotriva hotărîrii anunţate ieri.
Scapă dacă se lasă de fotbal!
Dacă fotbalistul va pierde şi la Tribunalul Federal, pedeapsa va deveni executorie! Prin FIFA şi federaţia italiană, Fiorentina va fi obligată să-l someze pe Mutu să plătească, eventual prin reţinerea unor sume din salariul de două milioane de euro pe care atacantul îl are la "viola".
Media britanică avansează însă şi două scenarii după care Mutu ar putea ocoli amenda-record: fie să ajungă la o înţelegere amiabilă cu Chelsea şi să achite semnificativ mai puţin decît 17 milioane de euro, fie să renunţe la fotbal, caz în care n-ar mai avea cum să fie constrîns pe linie sportivă!
Rodella: "Au ignorat dreptul comunitar"
Imediat după ce a aflat decizia, Paolo Rodella, cel mai apropiat dintre avocaţii lui Mutu, l-a sunat pe jucător: "E liniştit, în măsura în care poate fi cineva ce primeşte o astfel de lovitură. De patru ani s-a obişnuit să trăiască sub această ameninţare şi oricum sentinţa nu e definitivă. Lăsînd la o parte că e vorba de un test pozitiv, Chelsea i-a reziliat unilateral contractul şi apoi a cerut despăgubiri. Dac-ar mai fi aşteptat, ar fi regăsit un Mutu în formă mult mai bună". Rodella a explicat şi cum vor ataca decizia: "Am citit o parte din stufoasa motivaţie şi TAS a atins prea puţin problema dreptului comunitar invocată de noi la recurs, adică dreptul la libera circulaţie a jucătorului. Pe asta ne vom fundamenta apelul la Tribunalul Federal şi trebuie să fim optimişti".
De unde rezultă suma?
Cînd a solicitat la FIFA plata unei despăgubiri din partea lui Mutu, Chelsea a luat în calcul suma de transfer plătită şi durata rămasă din contractul semnat pe 5 ani. Din 22,5 milioane de euro achitate Parmei în august 2003, clubul londonez a scăzut banii rezultaţi din amortizarea valorii jucătorului în cele 14 luni trecute pînă la concedierea lui, petrecută în octombrie 2004.
17.173.990 euro este despăgubirea pe care Mutu trebuie s-o plătească lui Chelsea, conform deciziei TAS
9.000.000 de euro e cifra estimată de Top 300 Capital ca avere a lui Mutu în 2008: salariu de 3,5 milioane euro la Chelsea şi cîte două milioane euro la Juventus şi Fiorentina, case în Anglia, Italia şi România, afaceri, maşini, un iaht.

Vizite

Trafic






About Us

Bine ati venit pe blogul adimutuexclusive.blogspot.com. Acest blog este realizat de 3 fane a lui Adrian Mutu (Corina, Claudya si Adina). Blogul ii este dedicat in exclusivitate fotbalistului. Aici, puteti gasii tot ce apare in presa (stiri, poze etc) si nu numai.

Va multumim ca vizitati blogul!


Statistica

Nume: Adi Mutu eXclusive
Admin blog:Lee, Claudya si Adina
Blog lansat in: 17 martie 2008
Contact:
adimutuexclusive@yahoo.com
Host: Blogspot.com