Radu Naum: Bolnavi

Meritul lui Mutu şi Tamaş e acela de a insista să ne arate că nu avem naţională

Cînd te întorci în Bucureşti venind din oricare capitală civilizată a lumii ai senzaţia că oraşul s-a plămădit din criza unui psihopat. Nimic nu se leagă, totul e contondent, ilogic, abramburit, de parcă un uriaş detracat s-ar fi apucat să construiască împins doar de o schizofrenică dorinţă distructivă. Aici cîteva paralelipipede de apartamente noi zac aruncate într-o cîmpie dezolantă, pe care dansează plastice şi hîrtii, dincolo o clădire e înfiptă într-un colţ de drum, îngustînd benzile şi cerînd accidentele. Din altă parte îţi rînjesc arhitecturi mongoloide înghesuite lîngă birouri de inspiraţie nordică, mai încolo kitsch-uri versailleze se izbesc de cetăţui izvorîte din coşmarurile lui Glad şi Menumorut. O oroare. O desăvîrşită metastază arhitectonică. Şi o perfectă copie a ceea ce sîntem. În acest spaţiu s-au născut Mutu şi Tamaş.

Aceşti cetăţeni au de apărat o ţară în războaiele cu crampoane. Vedeţi nebunia? Nu există nici o ţară de apărat. Cu atît mai puţin cu cît firav, interior a început deja tînguirea după ei. Mulţi cred că ar trebui dezlegaţi de pedeapsă pentru Franţa. De aceea o ţară care îşi cere călăii nu e o ţară. Doi băieţi deştepţi ca Adi şi Gabi nu-şi puteau permite să rateze acest adevăr.

Întrebarea e despre Piţurcă. Va rezista corului care se va înăspri curînd? Selecţionerul, care are de plătit nişte poliţe şi nu o poate face decît reuşind, nu e fraier deloc. El e cel care i-a permis lui Mutu, într-o formă fizică jalnică, să revină după concediul de lăuzie dinainte de Euro. Mutu era să ne califice atunci. Aşa că Piţurcă, deasupra tuturor principiilor lui, îl are pe acesta, verificat: să cîştige cu orice preţ. Totuşi, miza acum e mai mare decît o victorie. Ideea e că prin aceste prostii cu repetiţie pricepem - greu, dar pricepem - că nu există un spirit comun în numele unei comunităţi. Nu e despre disciplină, e despre a alege între o echipă federală a lui Piţurcă, în care orice compromis e posibil, şi apariţia unei entităţi probabil mai puţin valoroase, dar cu o valoare naţională. O echipă care să reprezinte mai mult decît pe cîţiva, o ţară, cît ar fi ea de urîtă. Căci spre deosebire de orice club becalian sau borcian, o naţională funcţionează dacă investeşte în ea sufleteşte un patron de milioane. O alegere simplă. Cînd Piţurcă sau altul nu va mai fi nevoit să anunţe de la prima conferinţă de presă toleranţă zero vom şti că s-a născut ceva. Pînă atunci, Mutu şi Tamaş sînt izgoniţi dintr-o utopie.

Vizite

Trafic






About Us

Bine ati venit pe blogul adimutuexclusive.blogspot.com. Acest blog este realizat de 3 fane a lui Adrian Mutu (Corina, Claudya si Adina). Blogul ii este dedicat in exclusivitate fotbalistului. Aici, puteti gasii tot ce apare in presa (stiri, poze etc) si nu numai.

Va multumim ca vizitati blogul!


Statistica

Nume: Adi Mutu eXclusive
Admin blog:Lee, Claudya si Adina
Blog lansat in: 17 martie 2008
Contact:
adimutuexclusive@yahoo.com
Host: Blogspot.com