ProSport i-a cerut lui Cătălin Dancu, avocat care a apărat mai mulţi oameni de fotbal, dar şi pe Alexandra Mutu în procesul de divorţ, să identifice căile legale care îi mai rămân de urmat lui Adrian Mutu în acest moment.
Cătălin Dancu e de părere că, deşi decizia este una exagerată, Mutu poate totuşi evita plata celor 17 milioane de euro. “Depinde de Mutu şi de ce are el de gând, dar variante există. Fiind cetăţean român, se poate pune sub protecţia legii falimentului şi, cu un avocat bun, s-ar putea salva”. Conform lui Dancu, “Briliantul” poate alege între Italia şi România pentru forma de executare silită. “Depinde unde are bunuri şi proprietăţi mai valoroase, deoarece, legea aplicabilă unei astfel de executări silite, este legea locului unde debitorul îşi alege domiciliul”. Totuşi, fotbalistul e sfătuit să îşi aleagă nişte avocaţi inteligenţi specializaţi în domeniul fiscal, procedurile din România putând să îl favorizeze. Avocatul a mai adăugat că modul cel mai uşor de a-ţi ascunde averea este să îţi transferi toate bunurile într-un off-shore. “Oricum, este greu de crezut că a stat până astăzi cu proprietăţile trecute pe numele lui şi nu şi-a luat deja nişte măsuri de precauţie pentru a-şi proteja bunurile”.
Ciudăţeniile cazului Mutu
Rămân câteva mari semne de întrebare faţă de evoluţia procesului Mutu - Chelsea. Este bizar faptul că avocaţii fotbalistului nu au cerut răspundere în solidar cu Mutu pentru Juventus Torino, echipă care l-a legitimat după ce a fost dat afară de Chelsea. Dacă Juve ar fi fost parte altături de Mutu în această speţă, probabil că daunele s-ar fi împărţit. Apoi, este curioasă şi alegerea făcută de Mutu în momentul în care l-a angajat ca avocat pe Gianpaolo Monteneri. Aceasta este unul dintre adversarii tradiţionali ai lui Joseph Blatter, preşedintele FIFA
A refuzat ajutorul sindicatului
Din păcate, Mutu avea la dispoziţie încă o variantă în războiul dus cu Chelsea. Sindicatul mondial al fotbaliştilor, FIFPRO, s-a oferit la un moment dat să-l ajute, dar Briliantul a refuzat.Avocaţii lui Mutu, Michelle Colucci şi Gianpaolo Montenerri, l-au sfătuit pe acesta să nu amestece şi sindicatul în această speţă, iar Mutu s-a conformat. Prin intermediul lui Dumitru Costin, preşedintele sindicatului fotbaliştilor din România, FIFPRO îi oferise lui Mutu spirjinul unui profesor de drept renumit, a cărui intenţie era aceea de a transforma cazul lui Mutu într-o dezbatere la nivel european. “Urma să scoatem speţa de sub incidenţa TAS şi să o supunem judecării de către o comisie europeană, ajungând la CEDO. Din păcate, Mutu ne-a refuzat, fapt pentru care mi-e ciudă acum”, spune Dumitru Costin. Acesta afirmă şi că precedentul creat cu Mutu este periculos pentru fotbal: “Este un precedent nenorocit pentru că orice club poate acum scăpa de un jucător în acelaşi mod, punându-i pur şi simplu ceva în mâncare!”.
"Ştiu că după război se arată mulţi viteji, dar modalitatea de apărare pe care i-o ofeream noi lui Mutu avea, cred, mai multe şanse de reuşită", Dumitru Costin preşedintele AFAN
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu