Dincolo de cele 17 milioane de euro pe care le datorează lui Chelsea, Adrian Mutu îi e dator lui… Mutu. Litigiul s-a soldat cu un verdict catastrofal şi din cauza comportamentului ciudat al fotbalistului. A fost superficial sau prost sfătuit? Cine e, de fapt, Adi Mutu?
Nepăsare?
Ce nu ştie nimeni în România este că Mutu a avut ocazia să oprească din faşă demersul lui Chelsea. Imediat după ce a devenit oficial că Mutu a consumat cocaină şi după ce a fost dictată suspendarea de şapte luni, Chelsea, prin oficialii săi l-au chemat pe Adrian la o întâlnire neoficială menită să asigure o despărţire pe cale amiabilă a fotbalistului de clubul englez, o înţelegere care, dacă ar fi avut loc, i-ar fi determinat pe cei de la Chelsea să nu-l mai urmărească ulterior în justiţie. Britanicii i-au contactat pe impresarii de atunci ai fotbalistului, fraţii Becali. Victor Becali i-a expus problema lui Mutu, care a promis că va participa la respectiva negociere cu Chelsea, însă nu a făcut-o, anunţând ulterior că renunţă la colaborarea cu impresarii săi. Este uneori Mutu inconştient de delăsător cu sine însuşi şi cu problemele sale?
Naivitate?
Pe tot parcursul procesului cu Chelsea, Mutu a beneficiat de serviciile câtorva avocaţi, cărora se vorbeşte că le-a plătit onorarii care ajung la un total în euro cu şase cifre. Nu şi i-a ales singur, ci la sfaturile actualului său impresar, Alessandro Moggi. Nu onorariile sunt problema, ci faptul că respectivii avocaţi nu au cerut niciodată în proces implicarea, în soliar cu Mutu, a lui Juventus. Clubul din Torino a beneficiat de serviciile fotbalistului fără să plătească vreo sumă de transfer, după scandalul din 2004. Coincidenţă sau nu, Luciano Moggi, tatăl agentului lui Mutu, era pe atunci eminenţa cenuşie la Juve.
Apoi, desemnarea ca avocat a lui Gianpaolo Montenerri este cel puţin neinspirată. Acesta a fost în trecut şef al departamentului juridic al FIFA, funcţie pe care a părăsit-o după o ceartă cu Joseph Blatter. Or, simpla apariţie ca apărător al lui Mutu a lui Montenerri poate că a atras antipatii şi subiectivitate din partea judecătorilor. Este Mutu atât de naiv încât să accepte orice “ghidaj” din partea persoanelor apropiate fără a întreba de ce se întâmplă un lucru sau altul?
Apoi, desemnarea ca avocat a lui Gianpaolo Montenerri este cel puţin neinspirată. Acesta a fost în trecut şef al departamentului juridic al FIFA, funcţie pe care a părăsit-o după o ceartă cu Joseph Blatter. Or, simpla apariţie ca apărător al lui Mutu a lui Montenerri poate că a atras antipatii şi subiectivitate din partea judecătorilor. Este Mutu atât de naiv încât să accepte orice “ghidaj” din partea persoanelor apropiate fără a întreba de ce se întâmplă un lucru sau altul?
Aroganţă?
Sindicatul fotbaliştilor români, AFAN, a încercat să-l ajute pe Mutu, propunând o altă variantă de a contesta demersul juridic al lui Chelsea. Astfel, AFAN a angajat un doctor în drept care urma să instrumenteze o petiţie către Parlamentul European şi Comisia Europeană a Drepturilor Omului. Aceasta putea face din speţa Mutu - Chelsea un caz de anchetat de către CEDO şi l-ar fi scos astfel de sub jurisdicţia instanţelor sportive. Mutu, deşi a promis în câteva rânduri că se va întâlni cu reprezentanţii AFAN, nu a făcut-o, ba chiar a lăsat şi senzaţia de nepăsare. Demersul AFAN ar fi putut fi aplicat în paralel cu cel al avocaţilor lui Mutu, nu l-ar fi costat nimic şi nu era nevoie decât de acceptul său. Este Mutu chiar atât de arogant încât să nu accepte nici măcar o întâlnire cu oameni care ar fi putut să-l ajute, dar al căror nume nu sună la fel de pompos ca al lui Montenerri?
A dormit în front!
Înaintea meciului cu Serbia de la Constanţa, AFAN a organizat o conferinţă de presă chiar în cantonamentul echipei naţionale, având ca subiect cazul “Mutu - Chelsea”. Deşi era în interesul său să se prezinte la acea conferinţă de presă, Adrian a fost la un pas s-o rateze! A fost totuşi acolo graţie lui Cristi Chivu (foto), care l-a trezit din somn pe decarul echipei na’ionale cu doar câteva minute înainte. La respectiva conferinţă au participat şi câţiva reprezentanţi FIFPRO, sindicatul mondial al fotbaliştilor, veniţi în România special pentru a-l apăra pe Mutu
“Nici acum nu-i tîrziu!”
Conform preşedintelului AFAN, Mutu poate încă apela la ajutorul sindicatului pentru a scăpa de daunele pe care le are de plătit lui Chelsea după decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv.
“Da, nu-i târziu! Noi ne-am adresa cu o sesizare Parlamentului European, transformând ce i s-a întâmplat lui Mutu într-un caz de discriminare într-un stat membru al Uniunii, Anglia”, ne-a dezvăluit deunăzi Dumitru Costin. Concret, după sesizarea Parlamentului European, speţa ar ajunge la CEDO, care ar institui o comisie de anchetă ce poate bloca decizia TAS.
"Noi nu vom mai trage de Adrian să accepte să-l apărăm. Dacă o va solicita el, AFAN va demara procedura pe care noi deja am instrumentat-o"Dumitru Costin, preşedinte AFAN
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu