10 contra Mutu

"Tupeul este marea lui calitate". Aşa obişnuiesc să spună cei care pretind că îl cunosc bine. De fapt, era calitate, pentru că acum această caracteristică i-ar putea aduce decăderea, după ce tot ceea ce realizat până acum a fost făcut pe fundamentul acestei îndrăzneli nebune.
I-a înfruntat pe aproape toţi antrenorii pe care i-a avut de la Dobrin până la Mourinho, şi-a sfidat deopotrivă coechipierii şi adversarii. S-a plasat undeva în centrul universului fotbalistic şi a pretins ca absolut toată lumea să se raporteze la el, să graviteze în jurul lui. "Diamant", "Briliant", "Il Fenomeno", "Adiţă" sau "Adişor". Un copil mare, şmecher şi răsfăţat, care nu a cunoscut şi nu şi-a recunoscut limitele. S-a bazat foarte mult pe talentul său incontestabil, pe calităţile fizice native şi a fost parcă prea ignorant. Putea, e cert, să realizeze infinit mai mult. A ajuns foarte repede sus, nu l-a interesat dacă se menţine, s-a aruncat în viaţa de noapte a Londrei, a avut puterea să revină, s-a căsătorit şi s-a recăsătorit şi, în ciuda banilor câştigaţi în toată cariera, este falit dacă decizia TAS va fi aplicată. Are copii, a fost, poate mai este idol şi, când toţi îl aşteptau pe adevăratul Mutu, mai matur, mai responsabil, Adrian s-a întors la cluburi de noapte, total pe lângă ce ar putea el să facă mai bine: fotbal.Scandalul Novi Sad, atunci când a ales să plece fără să anunţe din cantonamentul naţionalei pentru a petrece după umilinţă alături de afacerişti mai mult sau mai puţin controversaţi din Serbia, a fost doar ultimul episod.

N-a mai înscris de la Euro 2008. Fără gol în 2009
Chiar dacă nu a recunoscut public, Lucescu junior a decis: fără Mutu la naţională. Vedeta a răbufnit orgolios şi s-a certat cu toţi, inclusiv cu naşul său, Nicu Gheară, un personaj pe care în general şi mai ales în public nu îl înfruntase nimeni până atunci. "Da, ce, am cinci ani să îmi spună mie toţi ce să fac?!", s-a revoltat. Evenimentele au luat o turnură neprevăzută şi dă semne că pentru prima oară în carieră s-a speriat.
Ecourile ultimului scandal au ajuns în Italia, la Firenze, acolo unde începe să aibă probleme şi la echipa de club cu Jovetic, un nou Mutu mai apreciat. Originalul a făcut ceva cu care nu prea era obişnuit. A continuat să îşi ceară scuze - asta după ce, atunci când a simţit că problema cu Chelsea e serioasă rău, s-a întors la fraţii Becali. L-a sunat pe Gheară, a recunoscut că a greşit şi a obţinut promisiunea că va fi susţinut, inclusiv fotbalistic. L-a asaltat pe selecţioner cu telefoane şi a mers până la a-i trimite mesaje mai mult sau mai puţin lacrimogene. Tupeul care l-a ajutat atât îi poate distruge cariera. Cu atât mai mult cu cât, fotbalistic, merge din inerţie. Cel puţin pentru România, acolo unde, de când a ratat penalty-ul împotriva Italiei la Euro 2008, nu îi mai merge nimic. De altfel, 2009 e aproape să se încheie fără ca Mutu să înscrie vreun gol la echipa naţională.
ProSport trece în revistă zece (fără îndoială că sunt mult mai multe) dintre episoadele care ni-l arată pe adevăratul Mutu. Tupeist, plin de el, talentat, orgolios. Un fotbalist de geniu şi un om ce nu şi-a refuzat plăcerile vieţii: droguri, beţii, femei. Cu toate astea nu ne propunem şi de altfel nu intrăm în ceea ce se numeşte viaţa lui. Arătăm doar cum a încercat un mare sportiv să facă performanţă driblând sacrificiul, lăsând marele public să judece în ce măsură trebuia să facă altceva.


1. A sărit să se bată cu Chivu la juniori

Rivalitatea cu Chivu, deşi nerecunoscută făţiş, este de notorietate. Cei doi au fost colegi încă de la naţionalele de juniori si, mai mereu, cei doi s-au plasat pe poziţii diferite. Fotbalistic şi nu numai, amândoi au fost încă de timpuriu lideri ai acestei generaţii. Mutu a încercat să tranşeze de mic problema supremaţiei în vestiarul tricolor, mergând până într-acolo încât a sărit la bătaie într-un cantonament chiar în sala de mese. Chivu l-a înfruntat, a avut loc un schimb de îmbrânceli, dar colegii i-au despărţit. De atunci cei doi s-au evitat, şi între ei s-a instaurat un soi de respect reciproc, dar destul de rece. Încă de la juniori, problema banderolei îl preocupă pe Adrian. Ulterior avea să fie foarte interesat de numărul selecţiilor si de numărul golurilor pe care le mai are de înscris la naţională pentru a-l depăşi pe Hagi.


2. Veteranii Argeşului l-au ars la propriu şi la figurat
Ajuns la o vârstă foarte fragedă în vestiarul celor de la FC Argeş, Adrian Mutu nu a avut niciun fel de complex în faţa "veteranilor". Vasile Popa, Năstase sau Iulian Chiriţă. Atmosfera cazonă şi respectarea unor reguli nescrise de tipul milităriei în care tinerii trebuie să treacă printr-un proces de iniţiere nu au fost pentru Mutu. El refuza să le care genţile şi să le spele ghetele titularilor, nu se lăsa impresionat de intrările acestora din timpul antrenamentelor. Mai mult, când era înjurat fie şi de cel mai respectat fotbalist, nu se lăsa deloc intimidat şi răspundea cu aceeaşi monedă. "Lua la bătaie de la ăia mari de nu se putea, dar mai rău făcea. Odată l-a enervat atât de tare pe Vasile Popa, mi se pare că l-a împins ăla peste un reşou care era în vestiar de cred că şi acum are urmă. A doua zi l-a înjurat şi mai rău", povesteşte unul dintre foştii săi coechipieri.



3. Mutu către Dobrin: "Cine eşti, mă, tu să mă schimbi pe mine?!"

Marele Dobrin nu l-a putut îmblânzi nici el pe Mutu. Urmaşul "Gâscanului" a plecat rapid din Piteşti, nu înainte de a juca sub comanda idolului din Trivale. "De atunci spunea că el o să îl depăşească pe inegalabilul Dobrin. 'Cine e ăsta?', zicea. 'Să mă vedeţi pe mine când o să cresc', aşa obişnuia să spună mereu", povestesc foştii coechipieri de la FC Argeş. Totul a culminat cu faptul că a refuzat schimbarea la un meci cu Steaua din 16 august 1998, scor 3-2, neezitând să înfrunte idolul unui oraş şi al unei ţări întregi: "Cine eşti tu, mă, să mă schimbi pe mine?", a fost replica auzită de întreaga bancă tehnică a piteştenilor şi recunoscută ulterior de regretatul Dobrin.




4. L-a făcut beţiv şi afemeiat pe Lupu tot meciul!

La un meci FC Argeş - Rapid, Mutu i-a făcut pe coechipieri să îi pună eticheta: "Ăsta e nebun! Nu are frică de nimic". Fost jucător la Rapid şi ajuns la acel moment la FC Argeş, Iulian Chiriţă i-a spus înaintea jocului: "Dacă vrei să batem, trebuie să îl scoţi din joc pe Lupu. Numai tu poţi. Nu trebuie să încerci deposedări. Ajunge să îl înjuri tot meciul, că o să se enerveze". Mutu nu a stat pe gânduri şi nu i-a păsat de faima fostului internaţional. "Beţivule!", "Afemeiatule!" şi înjurăturile de mamă au însoţit fiecare acţiune a giuleşteanului.
Lupu l-a alergat până la vestiar
Lupu s-a enervat atât de tare, încât la finalul meciului a fost cât pe ce să spargă uşa vestiarului pentru a-l prinde pe Mutu, pe care l-a alergat până în cabină. Lupu avea să se răzbune câteva săptămâni mai târziu, când, la o acţiune a lotului divizionar în Mexic, l-a revăzut pe Mutu. "Tot zborul am stat lângă Lupu şi Lăcătuş, care jucau cărţi în spatele avionului, şi le-am turnat în pahare. Cum moţăiam, cum mai luam câte o scatoalcă", avea să povestească Mutu amuzat peste ani!



5. L-a înfruntat pe Vieri în vestiarul Interului

Mutu a "ars" repede etapele şi s-a transferat de foarte tânăr în străinătate, chiar la Inter, după o scurtă trecere pe la Dinamo. Episodul când era plimbat într-o Dacie de Neţoiu între Ghencea, Giuleşti şi "Ştefan cel Mare" e şi el unul de legendă. A ajuns la Dinamo şi s-a impus imediat şi în vestiarul "câinilor", acolo unde a fost adoptat de greii Marius Niculae, Florentin Petre, Kiriţă şi ceilalţi. Trecerea la marele Inter nu l-a intimidat. În vestiar, s-a aşezat din greşeală pe locul lui Vieri, iar când cunoscutul atacant i-a cerut pe un ton rece să se dea la o parte, a răspuns înţepat şi mai că a sărit la bătaie. Cel supranumit "Bobo" avea apoi să îl ia sub aripa lui protectoare, spunând despre Mutu ca atâţia alţii: "Ca să fii fotbalist, ai nevoie de tupeu!"



6. L-a „certat“ pe Abramovici că „nu sare cu banu“

La Chelsea nu a avut nicio problemă în a se împrieteni cu "greii" vestiarului pe care de altfel i-a şi adus în repetate rânduri în România. Sugestiv despre ce făcea românul în vestiarul englez este episodul povestit de Jimmy Floyd Hasselbaink în cartea sa autobiografică. Este vorba despre momentul în care Abramovici a intrat în vestiarul englezilor după victoria cu Monaco şi a fost întâmpinat de Mutu, care, culmea, nu avusese drept de joc, cu întrebarea atât de obişnuită la noi: "Când ne dai banii?". Miliardarul rus, despre care se spunea că ar fi avut o slăbiciune pentru român şi datorită fiului său care era fan Mutu, a reacţionat neaşteptat pentru ceea ce se întâmplă de obicei la Chelsea şi a plătit câte 20.000 de punds. Culmea că, din cauza acestei povestiri relatate în carte, federaţia engleză a deschis o anchetă, sistemul şi modalitatea de premiere fiind foarte stricte şi atent monitorizate.




7. L-a ameninţat pe Mourinho că va vedea el cine e Mutu
Plecarea lui Ranieri şi venirea lui Mourinho la Chelsea a însemnat începutul sfârşitului pentru român. Scandalul drogurilor a fost dat publicităţii cu acordul şi se pare la cererea portughezului. "The Special One" ştia de controalele făcute şi mai ales de faptul că Mutu fusese depistat pozitiv. În ciuda faptului că se ştia vinovat, Mutu s-a lansat într-o serie de acuze fără precedent la adresa lui Mourinho în presa din România, acuzându-l pe portughez că are ce are cu românii în general şi cu el în special, că nu îl lasă la lot. De ca şi cum absenţele repetate de la antrenamentele lui Chelsea nu îi erau de ajuns, lui Mourinho i-au ajuns la urechi şi toate aceste declaraţii. L-a aşteptat să se întoarcă la Chelsea, i-a spus că i-a iertat multe, dar că minciuna şi faptul că i-a stricat imaginea e prea mult. De aici i se trage practic lui Mutu întreg scandalul cu Chelsea pentru care ar putea fi obligat să plătească mai mult decât a reuşit să adune în întreaga carieră. Ca şi în multe alte cazuri, Mutu le-a spus coechipierilor şi apropiaţilor că se va răzbuna şi îl va bate pe "arogantul" de Mourinho, ajuns între timp antrenorul lui Chivu cu care Mourinho se înţelege de altfel foarte bine.




9. Pentru stafful lui Piţurcă: „Vă dau afară pe toţi dacă mă enervaţi!“
Unul dintre atuurile lui Piţurcă era acela că avea renumele unui "dur" în relaţiile cu jucătorii. "Numai el îl poate îmblânzi pe Mutu", spuneau susţinătorii fostului selecţioner. Realitatea a fost alta. "Mutu a rămas neschimbat. La fel se comporta. Diferenţa e că nu îi spunea în faţă tot felul de cuvinte grele cum proceda cu Iordănescu, dar în schimb spunea suficient de tare încât să fie auzit şi fără să îi pese: Dă-l bă încolo pe ăla!". Patru episoade vorbesc despre faptul că Mutu nu s-a schimbat în era Piţurcă.
Petrecere în camera de hotel
După unul din primele meciuri cu Piţurcă pe banca tehnică, amicalul cu Coasta de Fildeş disputat în Franţa, în camera lui Mutu a avut loc un chef monstru spre nemulţumirea selecţionerului. La turneul desfăşurat în Statele Unite a avut loc un alt conflict în care Mutu i-a transmis lui Piţurcă prin intermediul lui Iovan: "Vă dau afară pe toţi dacă mă enervaţi!", vedeta naţionalei părăsind de altfel cantonamentul tricolor. Operaţiunea "Ospătarul de la Rex", când în camera lui Mutu a fost "judecat" şi "pedepsit" un chelner care îndrăznise să îl înfrunte pe fotbalist, constituie o altă "pată". Piţurcă avea să declare ulterior că s-a întâlnit cu individul respectiv în holul hotelului. În fine, amânarea venirii la acţiunile lotului care pregătea Europeanul din Elveţia şi Austria din cauza faptului că îi năştea soţia constituie unul dintre ultimele momente de tensiune în relaţia celor doi. Relaţie care s-a răcit aproape iremediabil anul trecut, după penalty-ul ratat cu Italia la Euro.


10. Doi Cocoşi, Novi Sad şi adio naţională?
În mandatul său la naţională, Răzvan Lucescu nu apucase să lucreze cu Mutu până la meciul cu Serbia. Cei doi luaseră contact cu ocazia vizitelor făcute de selecţioner la Firenze cu scopul de a stabili o legătură cât mai bună cu capriciosul fotbalist. Marti, înaintea jocului de la Belgrad, a avut loc escapada lui Mutu la Doi Cocoşi. Se simţeau deja efectele secundare ale venirii lui Mutu la lot. Aroganţă faţă de colegi, înjurături. Cristea şi Marica i s-au alăturat, restul acuzând starea de tensiune. Atmosfera nu a mai semănat cu ce fusese până atunci. La un antrenament a avut loc un incident care avea să influenţeze alcătuirea echipei şi poate soarta meciului.
A sărit la Mara
"Mara a intrat mai tare la Mutu, iar ăsta, enervat de tupeul lui Bogdan, mai că a sărit la bătaie. Spre surprinderea tuturor, Mara a continuat timorat tot antrenamentul". Această întâmplare a determinat stafful tehnic să-l titularizeze pe Cristea. A urmat meciul: Mutu a jucat slab, apoi a fost acuzat de coechipieri că a luat "galben" intenţionat şi a plecat fără să anunţe din cantonament. Probabil ultimul gest făcut de Mutu la naţionala României în mandatul lui Răzvan Lucescu.

Vizite

Trafic






About Us

Bine ati venit pe blogul adimutuexclusive.blogspot.com. Acest blog este realizat de 3 fane a lui Adrian Mutu (Corina, Claudya si Adina). Blogul ii este dedicat in exclusivitate fotbalistului. Aici, puteti gasii tot ce apare in presa (stiri, poze etc) si nu numai.

Va multumim ca vizitati blogul!


Statistica

Nume: Adi Mutu eXclusive
Admin blog:Lee, Claudya si Adina
Blog lansat in: 17 martie 2008
Contact:
adimutuexclusive@yahoo.com
Host: Blogspot.com