Situaţie disperată pentru Mutu! Vezi cifrele celui mai negru an din cariera "Briliantului"

2010 a fost un an ciudat spre prost pentru fotbalul românesc. Din multe puncte de vedere. Echipele de club au clacat lamentabil în Europa, iar naţionala a bifat înfrângeri după înfrângeri, ajungând în spatele Botswanei în clasamentul mondial.

ProSport propune în acest final o analiză a jucătorului care a marcat ultimii 15 ani în fotbalul românesc: Adrian Mutu. Fotbalistul ajuns la un moment dat să fie comparat cu inegalabilul Hagi termină şi el în genunchi un an execrabil. Cifrele îl strivesc: niciun meci la echipa naţională până acum în sezonul competiţional 2010-2011, niciun joc în cupele europene. Practic, "Briliantul" a adunat şase partide pentru Fiorentina, pentru care a înscris în tot sezonul un singur gol. De departe cel mai prost an dintr-o carieră care a avut momente de sclipire.


2007-2008, sezonul său de glorie

De-a lungul tumultuoasei cariere, Mutu a avut două puncte de maxim. Între 1999 şi 2004, "Briliantul" a adunat meciuri şi goluri pe bandă rulantă la naţională şi un traseu ameţitor cu transferuri succesive de la Dinamo până la Chelsea, via Inter. Golurile sale l-au transformat într-un veritabil "Il Fenomeno" în Italia. Scandalul drogurilor l-a dus în sezonul 2004-2005 într-un punct din care puţini îl vedeau capabil să renască. A făcut-o totuşi, şi din 2005-2009 a început a doua perioadă de domnie a lui Mutu. Sezonul 2007-2008 a fost de referinţă, cu 29 de goluri marcate în 49 de meciuri cu Fiorentina în Serie A şi în Europa şi cu naţionala României. Totul a culminat cu prezenţa la Euro 2008. Golul din meciul cu Italia a fost însă ultimul marcat de Mutu în tricolor.

Praful s-a ales de tot?

Cauzele acestui declin sunt multiple şi se leagă în principal de viaţa extrasportivă. Rebel de cele mai multe ori fără cauză, Mutu a fost trădat în primul rând de viaţa extrasportivă. Bornele lui 2010 sunt reprezentate de scandalul "Sibutramina" la începutul lui ianuarie şi de bătaia cu chelnerul albanez la finalul lui octombrie. Scandalul "Sibutramina" este un mascant, susţin cei pe care mulţi se grăbesc să-i numească neprietenii lui Mutu. De fapt, acuză foarte mulţi, Adi nu ar fi renunţat niciodată la drogurile care îi marcaseră cariera la mijlocul deceniului trecut. Practic, din această cauză el a intrat în tot felul de încurcături; de la bătăi cu chelneri până la escapade bahice, scandaluri sexuale, divorţuri ori teribile încurcături financiare.

Hagi se teme să îl ia la Galata, el se agaţă de Fiorentina

Şansa lui Mutu s-ar putea numi Hagi. Un reper renegat în timp de Mutu. I-a fost antrenor la naţională, i-a fost naş de cununie. În timp şi mărturiile sunt credibile, Mutu a spus că nu are nevoie de mentor. Nici dacă îl cheamă Hagi. Relaţiile cu actualul antrenor al Galatei s-au răcit la limita îngheţului, dar ironia sorţii face ca "Regele" să poată constitui un colac de salvare pentru cariera sa.

Sforăitor şi expansiv în declaraţii, Ioan Becali, impresarul cu care Mutu a avut o relaţie tumultuoasă, e sceptic: "E vorba de comportamentul lui şi de faptul că oricine s-ar teme că i-ar face una de-asta de a lui". Aşadar, din răsfăţatul tribunelor şi al presei, Mutu e în pericol să rămână singur. Doza sa imensă de tupeu care l-a ajutat în carieră nu mai e o armă acum. Are nevoie de umilinţă şi muncă. Se agaţă de contractul cu Fiorentina şi aşteaptă disperat o mână de ajutor, deşi nu ar recunoaşte asta niciodată.

Chivu l-a surclasat

Amărăciunea acestui an este sporită de un fapt pe care Mutu nu o să îl recunoască vreodată. De la începutul anilor 90, când amândoi erau la juniori, a început una dintre cele mai acerbe şi echilibrate dispute pentru titlul onorific de lider al unei generaţii între doi fotbalişti care se anunţau mari talente: Mutu şi Chivu (foto în dreapta). Au concurat de la distanţă, s-au şicanat, şi-au disputat banderolele la toate categoriile de vârstă. Au încercat chiar şi cu varianta unei prietenii de faţadă. 2010 a adus bătălia finală.

Cinci trofee pentru Chivu şi toată gloria posibilă, dezastrul pentru Mutu. Generos, la final de an, căpitanul naţionalei pune o vorbă bună la Lucescu jr: "România are nevoie de Mutu". Selecţionerul, la rândul lui, bătuse în retragere. Mutu ar putea găsi în 2011 o ultimă şansă de a ieşi pe uşa din faţă din fotbal şi mai ales de la naţională.

ProSport a scris din octombrie despre ce păţeşte el acum

În numărul din 26 octombrie, ProSport a anticipat corect deznodământul relaţiei Mutu - Fiorentina (vezi facsimil). Pe baza unor mărturii din cercul de apropiaţi ai sârbului Mihajlovic, ziarul nostru a citat fraza care i-a semnat sentinţa încă din octombrie: "La ce jucători am în lot, sunt obligat să-l folosesc, chiar dacă nu sunt deloc de acord cu comportamentul său. Am mare nevoie de el, o să-l bag în echipă în viitorul apropiat, însă pe termen lung nu face parte din planurile mele. Vreau să scap de el!".

Creditul susţinerii de faţadă pe care tehnicianul sârb i-a arătat-o a expirat foarte repede, cu atât mai mult cu cât în ultimele zile a recidivat, întârziind la un antrenament, după ce cu o seară în urmă doar bifase o acţiune la care oficialii Fiorentinei ţineau foarte mult. Voci autorizate în Italia, gen Graziani şi Renzo Ulivieri, îl înfieraseră prin declaraţii dure pe român. Finalul? Previzibil: lista de transferuri. Şi, din fotbalistul care exulta în tricoul unor echipe ca Inter, Chelsea ori Juve, Mutu a ajuns un zvon negat de Briatore: "Nu avem ce face cu el la Quens Park Rangers!". Ar rămâne Malaga. Nu ca destinaţie de vacanţă, ci ca echipă. Trist...

Vizite

Trafic






About Us

Bine ati venit pe blogul adimutuexclusive.blogspot.com. Acest blog este realizat de 3 fane a lui Adrian Mutu (Corina, Claudya si Adina). Blogul ii este dedicat in exclusivitate fotbalistului. Aici, puteti gasii tot ce apare in presa (stiri, poze etc) si nu numai.

Va multumim ca vizitati blogul!


Statistica

Nume: Adi Mutu eXclusive
Admin blog:Lee, Claudya si Adina
Blog lansat in: 17 martie 2008
Contact:
adimutuexclusive@yahoo.com
Host: Blogspot.com