2010 - Anul de cosmar al lui Adrian Mutu

Anul 2010 a început spectaculos pentru Adrian Mutu, care a marcat meci de meci, însa totul a "explodat" la 28 ianuarie, când Comitetul Olimpic Italian (CONI) a anuntat ca românul a fost depistat pozitiv cu sibutramina, pentru a doua oara în cariera dupa episodul "Chelsea 2004".

Atacantul formatiei Fiorentina a fost depistat pozitiv cu sibutramina, un stimulent, în urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie, dupa meciul de pe teren propriu cu Bari, scor 2-1, din campionat. A doua zi, CONI a informat ca si un al doilea test efectuat de jucator la 20 ianuarie, dupa meciul Fiorentina-Lazio, din Cupa Italiei, a fost pozitiv, tot cu sibutramina. Mutu marcase în ambele meciuri, un gol în primul si doua în Cupa.

Mama fotbalistului a oferit primele explicatii privind prezenta substantei interzise în corpul sportivului. Ea a sustinut ca fiul ei a luat un medicament pentru slabit, pe care ea îl uitase când l-a vizitat în Italia, iar pe prospectul acestuia nu scria ca ar fi continut sibutramina.

Adrian Mutu era la al doilea caz de dopaj, dupa cel din 2004, pe vremea când evolua la Chelsea. Atunci, la un control antidoping cerut de conducerea clubului englez si efectuat la un antrenament, în urina jucatorului s-au descoperit urme de cocaina, iar Mutu a fost suspendat sapte luni de Federatia Engleza de Fotbal (FA).

Strategia apararii lui Mutu s-a bazat pe faptul ca pe prospectul medicamentului luat de jucator nu figura sibutramina si pe faptul ca substanta nu îmbunatateste performantele sportive. Totodata, avocatii românului au încercat si au reusit sa convinga Procuratura antidoping sa nu-l considere pe Mutu recidivist, deoarece precedentul caz în care fotbalistul a fost depistat pozitiv a aparut în urma unui control comandat de club si efectuat în afara competitiei.

Mutu si-a primit sentinta la 19 aprilie, fiind suspendat noua luni de tribunalul antidoping din cadrul CONI, dupa ce Procurorul antidoping ceruse un an. Daca s-ar fi considerat ca este recidivist, Adrian Mutu ar fi riscat o suspendare de pâna la patru ani.

Problemele lui Mutu nu s-au încheiat însa aici. Conducerea clubului s-a considerat îndreptatita sa nu-i plateasca salariul jucatorului pe timpul suspendarii pentru ca echipa nu s-a putut folosi de serviciile sale si Fiorentina a facut o solicitare în acest sens ligii italiene. Litigiul a durat aproape cât suspendarea lui Mutu, liga pronuntându-se abia de curând. Comisia de Disciplina a decis ca lui Mutu sa i se înjumatateasca salariul pe cele noua luni de suspendare, iar avocatii fotbalistului au considerat justa aceasta hotarâre. Astfel, Mutu a pierdut circa 750.000 de euro pentru neglijenta comisa.

Conducerea clubului, dezamagita de comportamentul românului, a intentionat sa-l vânda în vara, însa o accidentare grava suferita, la începutul lunii august, la un antrenament, de atacantul muntenegrean Stevan Jovetici, considerat a fi înlocuitorul perfect pentru Mutu, a schimbat planurile oficialilor italieni. Acestia au socotit ca Mutu va scapa de suspendare dupa doar opt etape din sezonul 2010/2011 si ca ar fi o investitie riscanta sa achizitioneze un alt atacant, asa ca românul a fost declarat netransferabil.

Mutu s-a antrenat pe toata durata suspendarii, iar antrenorul Sinisa Mihaijlovici nu a conceput sa nu-l foloseasca înca din primul meci dupa expirarea suspendarii, lucru pe care l-a si facut. Mutu a reusit sa marcheze, în decembrie, pentru Fiorentina dupa 11 luni, iar odata cu revenirea lui s-a înregistrat si o revenire a Fiorentinei.

Însa revenirea lui Mutu, privit ca singurul jucator capabil sa scoata din impas o echipa aflata în subsolul clasamentului din Serie A, dupa ce a cochetat în ultimii ani cu vârful ierarhiei, a stat sub semnul unui nou incident în care a fost implicat capriciosul jucator. Chiar cu o saptamâna înainte ca suspendarea sa sa expire, Mutu a batut un ospatar la localul "Full Up" din Florenta. Agresiunea a avut loc în jurul orei 05.00, barbatul lovit de român a suferind "o trauma contuziva cranio-faciala cu multiple escoriatii, contuzii la torace si abdomen si o fractura de piramida nazala".

Conform martorilor, Mutu a cerut ca lui si altor doi prieteni sa li se mai aduca o sticla cu bautura, iar apoi cei trei s-au ridicat si au vrut sa plece. Ospatarul, kosovar de origine albaneza, i-a oprit, cerându-le sa achite consumatia, dar Mutu a replicat ca are cont deschis la proprietarul clubului. Acesta din urma a intervenit pentru a clarifica situatia, dar fotbalistul român i-a adresat cuvinte jignitoare ospatarului, care a raspuns la fel. Atunci, Mutu l-a lovit cu pumnul pe ospatar si dupa ce acesta a cazut, a continuat sa îl loveasca cu picioarele.

Incidentul, care i-ar putea aduce lui Mutu de la o amenda penala pâna la o "suspendare" a libertatii, i-a socat pâna si pe avocatii jucatorului, care, potrivit presei italiene, au ramas fara replica la aflarea vestii. Jucatorul si-a motivat agresiunea afirmând ca a raspuns unor amenintari si unor jigniri cu tenta rasista ale ospatarului. Într-un comunicat, Mutu le-a cerut scuze patronilor clubului, stafului tehnic, colegilor de echipa si suporterilor, dar ultimul cuvânt în acest caz îl va avea justitia italiana.

Scandalul se adauga unui lung sir de incidente în care a fost implicat Mutu de-a lungul carierei sale si risca sa puna în umbra asteptata reabilitare a jucatorului, la revenirea sa dupa a doua suspendare primita pentru dopaj. Chiar ultimul a avut loc înainte de Craciun, când Mutu a stat foarte putin la petrecerea de sfârsit de an, iar a doua zi a lipsit de la antrenament. Atitudinea jucatorului i-a suparat pe oficialii Fiorentinei, care au decis sa-l puna pe lista de transferuri, desi jucatorul a afirmat în repetate rânduri ca vrea sa ramâna la toscani.

Bataile, scandalurile amoroase, dopajul, consumul de droguri au aparut constant în cariera lui Mutu, dar de fiecare data a primit o noua sansa de reabilitare. Lui Adrian Mutu i s-au acceptat multe si acum are din nou sansa sa atenueze ecoul dezaprobator al criticilor formulate la adresa sa, prin evolutiile de pe gazon. Dar aceasta poate fi una dintre ultimile ocazii de reabilitare pentru jucatorul care va împlini în ianuarie 32 de ani.

Vizite

Trafic






About Us

Bine ati venit pe blogul adimutuexclusive.blogspot.com. Acest blog este realizat de 3 fane a lui Adrian Mutu (Corina, Claudya si Adina). Blogul ii este dedicat in exclusivitate fotbalistului. Aici, puteti gasii tot ce apare in presa (stiri, poze etc) si nu numai.

Va multumim ca vizitati blogul!


Statistica

Nume: Adi Mutu eXclusive
Admin blog:Lee, Claudya si Adina
Blog lansat in: 17 martie 2008
Contact:
adimutuexclusive@yahoo.com
Host: Blogspot.com