Mutu este compătimit de ziariştii din Anglia, care au realizat un top al celor mai dure sancţiuni din istoria fotbalului. Românul se află pe locul 5 în clasamentul revistei Four Four Two din cauza despăgubirii de 17 milioane de euro pe care s-ar putea să fie nevoit să i-o plătească lui Chelsea.
În octombrie 2004, pe când juca la Chelsea, Mutu a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control antidoping. Londonezii i-au reziliat contractul, iar el a primit şapte luni de suspendare, dar, în 2010, a fost obligat de TAS să plătească şi o despăgubire de 17 milioane de euro.
Banii au fost solicitaţi de clubul condus de Abramovic drept despăgubiri menite să acopere suma de transfer, dar şi prejudiciile de imagine aduse de român echipei. Instanţele sportive le-au dat dreptate britanicilor, astfel că "Briliantul" este condamnat să plătească uriaşa sumă. Singura cale de anulare a deciziei este aceea de a cere judecarea cazului în justiţia civilă.
Top 10 cele mai dure pedepse din istoria fotbalului
1. Don Revie, 1977: zece ani de suspendare
Pe 11 iulie 1977, Don Revie, selecţionerul Angliei, a plecat fără a-şi da măcar demisia în prealabil, pentru a prelua naţionala Emiratelor Arabe. Decizia englezului a fost influenţată de salariul de 386.000 de euro pe an. Federaţia britanică a decis ca acesta să nu mai aibă voie să mai antreneze timp de zece ani în Albion.
2. Tony Kay, 1964: suspendare pe viaţă
A jucat un meci pentru naţionala Angliei, dar cariera sa a fost distrusă la 27 de ani, din cauza unui pariu. Kay mizase pe faptul că echipa la care juca în 1962, Sheffield Wednesday, va pierde la Ipswich. Totul a ieşit la iveală, iar în 1964, englezul a primit o sancţiune drastică: patru luni de închisoare, 170 de euro amendă, dar şi suspendarea pe viaţă din fotbal.
3. Arminia Bielefield, 1972: rezultate anulate
Echipei germane i-au fost anulate toate rezultatele înregistrate în sezonul 1971-1972 al Bundesligii. Totul s-a petrecut ca urmare a dovezilor care acuzau Arminia că în sezonul anterior se salvase de la retrogradare prin mituirea unor adversari.
4. Kaizer Chiefs, 2010: 50.000 de euro
Suma cu care a fost pedepsită echipa sud-africană nu pare astronomică, dar motivul este de-a dreptul hilar: suporterii formaţiei au aruncat pe teren, în septembrie 2010, două vuvuzele şi un morcov, la un derby împotriva lui Orlando Pirates.
5. Mutu, 2010: despăgubiri către Chelsea în valoare de 17 milioane euro
6. Leeds, 1975: patru ani de suspendare
În 1975, fanii lui Leeds au considerat că favoriţii lor au fost dezavantajaţi în finala de Cupă a Campionilor, pierdută în faţa celor de la Bayern. Furioşi, ei au devastat stadionul gazdă, Parc des Princes, şi apoi au vandalizat multe locuri din Paris. UEFA nu a tolerat aceste ieşiri şi i-a suspendat pe englezi patru ani din Europa.
7. Billy Meredith, 1904: 18 luni de suspendare
Jucătorul galez al celor de la Manchester City a fost suspendat din fotbal un an şi jumătate, după ce s-a aflat că, în 1904, acesta a mituit cu zece lire sterline un jucător de la Aston Villa. Alex Leake, cel care a primit banii, trebuia să faciliteze victoria celor de la City.
8. Willie Woodburn, 1954: suspendare pe viaţă
Federaţia scoţiană l-a suspendat pe viaţă pe cel care a jucat 17 ani pentru Rangers, dintr-un motiv foarte ciudat: a primit al patrulea cartonaş roşu al carierei! Ulterior, pedeapsa a fost redusă la trei ani, dar Woodburn avea 37 de ani în momentul expirării ei şi nu a mai vrut să joace.
9. Luxemburgo, 2006: 60 de zile
Excentricul antrenor brazilian a primit o suspendare de două luni în perioada în care o antrena pe Santos, fiindcă a catalogat drept homosexual un arbitru. "De fiecare dată când fluiera un fault se uita la mine. Probabil îi plăcea cămaşa mea roz", a spus atunci tehnicianul.
10. Enoch West, 1915: suspendare pe viaţă
Tot de pe urma pariurilor a avut de suferit şi jucătorul lui Manchester United. Deşi a mizat pe o victorie a echipei sale, în partida cu Liverpool, federaţia engleză nu l-a iertat şi l-a suspendat pe viaţă. Interesant este că, în 1945, pedeapsa i-a fost redusă la 30 de ani.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu