Adrian Păunescu:"Mutu nu poate fi ignorat!"

Intr-un interviu acordat ziaristilor de la Gazeta Sporturilor poetul Adrian Păunescu spune că pentru interesul "naţionalei", selecţionerul trebuie să suporte chiar şi toanele "Briliantului".

- Domnule Păunescu, l-aţi readus pe Hagi. Susţineţi şi revenirea lui Mutu?
- Ar trebui început de la adevărul că "naţionala" are nevoie de oameni valoroşi, iar Mutu este un jucător de care orice echipă are nevoie. Restul lucrurilor sînt secundare. Mutu nu mai e un copil căruia să i se întîmple nişte lucruri pe care nu le controlează, dar este în acelaşi timp un om cu personalitate care trebuie respectată. Tratamentul ăsta faţa de el îmi aminteşte de problema generală pe care am avut-o noi cu marile valori.
- Cum ar fi?
- Nu mă voi opri doar la cazul Hagi, unde eu m-am implicat şi am reuşit cevaexcepţional. Mă voi referi la o problemă prea puţin cunoscută generaţiilor tinere şi anume problema Dobrin. De-a lungul vremii, prin forţe proprii, cu ajutorul scrisului meu, am intervenit pentru eliberarea lui Dobrin de sub toate interdicţiile care i se puneau din motive relativ asemănătoare lui Mutu.
"Mutu e un sfînt şi trebuie să le permitem orice valorilor care contribuie la renumele României. Nici disciplina asta cazonă, nici crearea de criterii mai puternice decît ideea de valoare nu mi se pare un gest inspirat" Adrian Păunescu
- Răzvan Lucescu...
- Îl cunosc pe Răzvan Lucescu, am încredere în el. Cred că este un băiat foarte deştept şi cu simţul fotbalului, dar puţin cam vanitos. Prea orgolios. În situaţia asta, orgoliul cel mare al lui Răzvan ar trebui să fie crearea unei echipe naţionale puternice. Aşa ceva e o treabă pentru care merită să te şi umileşti la un moment dat pentru că nu poţi găsi pe toate drumurile, nici în lume, cu atît mai puţin în România, fotbalişti ca Mutu.
- Cum credeţi că va reacţiona Mutu?
- Mutu le va răspunde cu nişte meciuri excepţionale la Fiorentina şi-i va obliga pe federali să-l caute, pentru ca Mutu e o valoare care se vede. El nu face o munca de miner, să intre sub pămînt iar lumea să nu ştie. Mutu lucrează în văzul întregii Europe. Şi ce a făcut el în cîteva meciuri după scandalul iscat poate pe bună dreptate, fiindcă n-a jucat bine cu Serbia şi-a mai şi plecat. Scandalul ăsta n-are absolut nici o şansă de a continua.
"Vedetele au cîte o dambla"
- Răzvan ţine la principiile sale.
- Prin valoarea lui, Mutu va învinge orice fel de principiu. Mutu n-a jucat excepţional cu Serbia, dar el nu a fost cel mai slab tricolor. A fost de nota 7. De ce începem numărătoarea de la Mutu?
"De ce e obligat un jucător excepţional să fie mereu excepţional, iar alţii, care nu sînt niciodată excepţionali, au permisiunea de a nu fi niciodată excepţionali?" Adrian Păunescu
- Grupul sau vedeta?
-Înţeleg să-l sancţionăm pe Mutu cînd este excesiv şi nu sînt împotriva disciplinei şi a ordinii care trebuie să domnească pretutindeni în România, dar să ne amintim de alte mari valori ale lumii. Fiecare valoare deosebită are cîte o dambla. Ce atîta problemă, că vrem să-l facem pe Mutu să se comporte ca o virgină.
"Nu cred că Răzvan a ales calea cea mai bună luîndu-se după toate cîrcotelile la adresa lui Mutu, întărîtat fiind de mediocri şi submediocri" Adrian Păunescu
"Răzvan e un băiat superior, care a făcut performanţă ca antrenor. Are însă un anumit complex, pe care trebuie să şi-l înfrîngă, deoarece ca fotbalist n-a fost la nivelul lui Mutu" Adrian Păunescu
- Faptul că Mircea Lucescu nu a renunţat niciodată la valori, poate fi un semn că nici Răzvan nu va renunţa totuşi la Mutu?
- Sigur. Mircea Lucescu este un exemplu de ceea ce înseamnă lipsa de prejudecaţi. Păi, Mircea era antrenor la Dinamo şi făcea echipa naţională pe temeiul Universitaţii Craiova. El ştia o chestie simplă, că e un foarte mare lucru să-ţi vezi interesul superior: să rămînă în istoria fotbalului ca un mare antrenor. Cum şi este!
"Îl sfătuiesc pe Răzvan să nu mai aplece urechea la toate imboldurile negative, mai ales la stările temperamental otrăvite de genul "Măi, Răzvan, dar se poate?, că uite ce-o să-ţi facă Mutu ăsta! E un ordinar, e un nenorocit! Trebuie pus la punct, fă ordine!"Adrian Păunescu
- Ţine foarte mult la disciplină.
- Bun, şi ce face dacă realizează o echipă perfect ordonată, care nu joacă nimic, fără substanţă şi fără rezultate. Pentru că Mutu chiar şi cînd nu e în cea mai bună dispoziţie de joc, face cîte ceva. E un artist. Aşa că eu cred că trebuie să ne obişnuim să ne purtăm cu valorire, aşa cum şi valorile trebuie să se obişnuiască să fie în slujba comunităţii. Naţionala fără Mutu e mai puţin valoroasă.
- Mutu n-ar trebui să fie şi el mai realist decît la 20 de ani?
- Mutu e realist, serios şi matur cînd marchează goluri. Celelalte lucruri sînt basme, că e bun la brigada de agitaţie, că poartă jambierele mai interesant decît alţi fotbalişti, că are nevasta frumoasă. Astea nu contează. Pentru mine fiecare om trebuie să fie suma calităţilor lui într-o anumită direcţie. Mutu e un mare fotbalist şi trebuie judecat în funcţie de rezultatele lui în fotbal. Vorba lui Titi Teaşcă: "Un înger blond pe verdele gazon".
- Îşi riscă Răzvan postul dacă nu-l va mai convoca pe Mutu?
- Cea mai gravă chestie pe care ar putea să o facă e să aibă prejudecaţi. Asta trebuie să-i iasă din cap neapărat. Dacă ţinem la el trebuie să-l sfătuim acum cînd, încă, vorba lui Sorescu, e caldă coţala. Nu e în regulă. Să nu facă prostia asta. Nici un antrenor n-a cîştigat din confruntarea cu un jucător mare. Nimeni n-a uitat că acum 39 de ani Angelo Niculescu nu l-a folosit pe Dobrin la Mondialul de la Guadalajara. Deci, nu e bine. Răzvan nu trebuie să-şi lege numele de eliminarea lui Mutu din naţională. Nu trebuie să facă o aşa-zisă dreptate dîndu-l afară pe Mutu.
"Cum să nu-i răspundă Răzvan la telefon lui Mutu?! Păi eu nu-l mai sunam toată viaţa şi toată moartea"Adrian Păunescu
- Ce a învăţat Mutu din toată povestea asta?
- Fireşte că n-a învăţat nimic, deoarece nu se învaţă nimic din aceste replici nedrepte. L-au făcut doar să se ambiţioneze şi să joace mai bine, dar el viaţa personală nu şi-o va schimba.
"Hagi şi Mutu sînt doi mari fotbalişti. Hagi s-a realizat în mod genial, iar Mutu este încă înaintea desăvîrşiri operei sale" Adrian Păunescu

Vizite

Trafic






About Us

Bine ati venit pe blogul adimutuexclusive.blogspot.com. Acest blog este realizat de 3 fane a lui Adrian Mutu (Corina, Claudya si Adina). Blogul ii este dedicat in exclusivitate fotbalistului. Aici, puteti gasii tot ce apare in presa (stiri, poze etc) si nu numai.

Va multumim ca vizitati blogul!


Statistica

Nume: Adi Mutu eXclusive
Admin blog:Lee, Claudya si Adina
Blog lansat in: 17 martie 2008
Contact:
adimutuexclusive@yahoo.com
Host: Blogspot.com