Via Costa San Giorgio. Nu departe de Ponto Vecchio, o străduţă care urcă şerpuit de la Basilica Santa Felicita. La numărul 27, o clădire cu pereţii exteriori scorojiţi e lăcaşul Bisericii Ortodoxe Române din Firenze. Părintele Petre Coman e stabilit în Toscana de 24 de ani. E duminică şi tocmai a încheiat slujba pentru cei 70-80 de compatrioţi veniţi să se căiască şi să se roage pentru un trai mai bun. Înainte să înceapă să boteze, faţa bisericească a acceptat să vorbească despre cel mai important eveniment al lunii, botezul fetei celei mici a fotbalistului român Adrian Mutu.
«Mutu nu e credincios şi nu ne-a ajutat niciodată!»
“Aţi venit pentru Mutu, nu?”, e prima replică a părintelui Petre Coman. Recunoaştem că da. “E, atunci să ştiţi că Adrian este un băiat foarte bun. Însă nu este prea credincios. De când joacă fotbal la Florenţa, nu ne-a vizitat niciodată”, mărturiseşte, cu regret, preotul. Regret, pentru că locul în care îşi oficiază slujbele ar necesita reparaţii, iar Mutu ar fi fost o persoană care ar fi putut contribui la restaurare. “Dar dumneavoastră, părinte, nu aţi apelat niciodată la el?”, vine întrebarea firească.
“Nu, niciodată, sprijinul trebuie să vină din inimă”, lămureşte părintele, care completează: “Æi în România, pe vremea când eram în ţară, mă întâlneam cu astfel de cazuri. Aşa-zişii oameni cu bani îmi spuneau cum mă vedeau că iar i-am prins în jenă financiară”.
Dacă Mutu nu l-a căutat şi nu l-a vizitat niciodată, atunci de unde şi până unde legătura? Povesteşte faţa bisericească: “Soţia lui, Consuelo, vine foarte des pe la noi, chiar dacă ea nu este ortodoxă, ci catolică. De altfel, ea a fost cea care a venit la mine şi pentru botezul primului copil, şi pentru botezul de zilele trecute al Mayei”. Părintele a dezvăluit, în premieră, că micuţa Maya Vega mai are şi un nume românesc: “Fotbalistul a dorit şi un nume românesc pentru fiica lui şi a botezat-o şi Maria. Aşa că micuţa se numeşte Maya Vega Maria”.
A creştinat-o şi pe Adriana Lea, tot la hotel
Petre Coman recunoaşte că a fost pus în situaţii inedite şi la primul botez, cel de acum doi ani, al Adrianei Lea, şi la evenimentul de acum câteva zile: “Niciodată nu am mai făcut botezuri la... hotel. Doar în cazul lui Mutu... De fiecare dată, familia m-a rugat din suflet să fac asta pentru că se temeau că la micuţa noastră biserică vor tăbărî oamenii şi ziariştii pe el. Aşa, acolo era linişte, deşi nu am înţeles de cine şi de ce se fereau”.
Micuţa Maya era răcită şi a fost botezată «netradiţional»
Preotul e curios să afle cum se simte copila: “Era bolnăvioară la botez. Am fost rugat de părinţi şi de naşi să nu o stropesc, aşa că acolo, în cazan, am turnat apă caldă! Chiar aşa, cum s-o mai simţi mogâldeaţa?”. Pentru slujba de la botez, Mutu a făcut o ofertă de 5.000 de euro.
Clădirea în care se oficiau înainte slujbele stătea să se dărâme
Preotul Petre Coman afirmă că în zona Firenze trăiesc aproximativ 1.000 de români: “Aici, în Toscana, nu au prea fost probleme, chiar şi cu acel caz nefericit, Mailat. Aici nu e rasism”. Până acum 10 ani, slujbele pentru românii din Firenze se oficiau în altă locaţie, însă părintele nu a mai primit dreptul de a merge în acel loc, deoarece exista riscul ca biserica să se dărâme.
Muzicienii ajută Biserica
Dacă Adi Mutu nu a dat o dată pe la biserică, în schimb, alte nume importante de români din Firenze sunt foarte apropiate de părinte. George Georgescu, prim-violoncelist la Maggio Musical Fiorentini, şi alţi conaţionali ai săi vin în fiecare duminică la slujbă şi ajută cum pot. “Toate coletele, toate donaţiile sunt scrise în contabilitate, puteţi să verificaţi”, spune părintele.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu